سؤالات متداول

فلبوتومی در افراد و بیماری های مختلف به موارد زیادی بستگی دارد مثل عادات و شرایط زندگی فرد، بیماری های خونی، مادرزادی و ژنتیکی، آزمایشات خونی و معاینات بالینی توسط پزشک فوق تخصص خون و پزشک مجرب آموزش دیده. فواصل آن نیز از هفته ای یک بار تا 6 ماه یک بار متغیر می باشد که بسته به شرایط میزان حجم خونی که گرفته می شود بین 150 تا 400 سی سی  می باشد.

بسته به شرایط حال مراجعه کننده و با توجه به معاینات اولیه و سوابق پزشکی او از 150cc تا 350cc و در برخی موارد تا 400cc

بهتر است مکرر و در فواصل منظم انجام شود که بستگی به هموگلوبین یا غلظت خون فرد و شرایط جسمی و نظر پزشک معالج از هفته ای یکبار تا ۳ ماه یکبار و‌ حتی ۶ ماه یکبار متغیر است. برای مثال افرادی که بدنساز هستند و داروی استروئیدی مصرف می کند بهتر است ماهی یک بار فلبوتومی انجام دهند یا افرادی که بیماری ژنتیکی خاصی دارند ممکن است نیاز باشد هر هفته خون بدهند.

  • مصرف مایعات زیاد از روز قبل
  • قطع آسپرین و داروهای رقیق کننده خون از سه روز قبل یا اگر قطع نشده حتما به پزشک یا خونگیر اطلاع داده شود
  • خواب کافی شب قبل
  • اجتناب از گرسنگی حداقل از 4 ساعت قبل از فلبوتومی
  • اجتناب از کشیدن سیگار و دخانیات از 4-2 ساعت و حداقل 30 دقیقه قبل و بعد از فلبوتومی
  • نداشتن استرس و عصبانیت قبل و بعد از فلبوتومی
  • اجتناب از مصرف نوشیدنی الکلی و مواد کافئین دار 24 ساعت و حداقل 4-2 ساعت قبل و بعد از فلبوتومی
  • حداقل 24 ساعت قبل از فلبوتومی غذای شور یا نمک میل شود چراکه نمک باعث می شود حجم خون از دست رفته بعد از فلبوتومی سریع تر به دست آید که البته سرم تراپی حین و یا بعد از فلبوتومی به علت سدیم داخل سرم دقیقا همین کار را انجام خواهد داد.
  • تا 6-5 ساعت بعد از فلبوتومی نباید محل خونگیری با آب شسته شود.
  • لازم است تا 24 ساعت از فعالیت سنگین و ورزش های هوازی خودداری شود.
  • بهتر است 24 ساعت قبل و بعد از فلبوتومی از مسافرت هوایی و رانندگی و مسافرت طولانی مدت اجتناب شود.

وریدهایی که در قسمت قدامی ساعد است، زیرا وریدهای ‌سطحی زیادی در این قسمت است.

سن بالا، سن نوزادی، کم آب خوردن، فشار پایین. به همین دلیل توصیه می شود قبل از خون دادن (فلبوتومی) آب و کمی نمک مصرف شود تا ورید مناسب، راحت تر پیدا شود.

 علت این است که بتوانیم در خونگیری ورید مناسب فرد را دقیق تر لمس و پیدا کنیم.

چون لایه های سطحی چربی، مانع لمس ورید مناسب و تعیین محل خونگیری می شود.

چون در افراد پیر به علت کم شدن کلاژن، پوست شل و وریدها شکننده می شوند و در هر بار تلاش برای پیدا کردن رگ مناسب، مرتب رگ و پوست حرکت میکنند (به اصطلاح غل میخورند) و باعث می شود خونگیری از این وریدها مشکل و باعث هماتوم (خون مردگی) و کبودی در پوست شود.

علت این است که در سرم تراپی هدف ما وارد کردن مایعات به رگ است اگر تسمه بسته باشد مایعات نمیتوانند وارد رگ شوند بر عکس در خون دادن (اهدای خون و فلبوتومی) آن تسمه باید بسته باشد تا خون با فشار بیشتری از بدن خارج شود.

چون با فشار دادن محل سوزن و بالا بردن دست باعث می شویم فشار خون و حجم خون داخل آن رگ،کاهش پیدا کند و خونریزی بند بیاید.

خیر. ما خون با اکسیژن و مواد غذایی داریم که همه ما به نام شریان یا سرخرگ می شناسیم و خون بدون اکسیژن یا مواد غذایی داریم که به نام سیاهرگ یا ورید می شناسیم که در اصطلاح عامیانه و غلط به خون وریدی خون کثیف گفته میشود. خون اکسیژن دار (شریانی) وقتی اکسیژن و مواد غذایی را به تمام ارگانهای بدن میرساند، بعد از خونرسانی و غذا رسانی به صورت خون وریدی و بدون اکسیژن باز به ریه بر میگردد و این چرخه مرتب تکرار می شود.

افراد مبتلا به غلظت خون به دلیل عدم تغییر سبک زندگی و نیاز به خونگیری منظم، به اهدای خون مکرر روی می‌آورند. اما اهدای خون به تنهایی کافی نیست و باید با روش “فلبوتومی درمانی” همراه شود.

 

ویتامینی که داخل سرم تزریق میشود عمدتا ویتامین بی کمپلکس است که این ویتامین شامل ویتامین های گروه بی به غیر از بی ۱۲ میباشد و این ویتامین ها محلول در آب هستند و باعث غلظت خون نمیشوند و حتی بی ۱۲ یا نوروبین که عضلانی تزریق میشود حتی باعث غلظت خون نخواهد شد. ویتامین C کمک به افزایش ترشح هورمون های تستوسترون، آندروسترون و هورمون رشد می کند. این سه هورمون نقش مهمی در تولید انرژی، سنتز پروتئین و عضله سازی ایفا می کنند. مصرف ویتامین C بلافاصله بعد از تمرینات ورزشی کمک به افزایش سرعت بازسازی (ریکاوری) بدن می کند. تزریق ویتامین سی با دز معمولی بی خطر میباشد، برای افرادی که سابقه سنگ کلیه دارند و یا دچار ازدیاد آهن(فریتین بالا) می باشند بهتر است با احتیاط تزریق شود (در دز خیلی بالا نباید تزریق شود دزی که ما تزریق میکنیم دز پایین میباشد). پس در نتیجه ویتامینی که داخل سرم تزریق میشود بی کمپلکس بوده و اصلا غلظت خون را افزایش نمیدهد و ویتامین سی برای همه افراد مراجعه کننده تجویز و تزریق نمیشود.