تزریق سرم آهن برای کم خونی

آهن یکی از مواد معدنی موجود در بدن انسان است. اگر آهن کافی نداشته باشید، بدن شما نمی تواند هموگلوبین بسازد و ممکن است دچار کم خونی شوید. یکی از راه های درمان کم خونی آهن، تزریق آهن به صورت وریدی است که از طریق سوزن وارد رگ شده تا سطح آهن و هموگلوبین را در بدن افزایش دهد. شاید این روش درمان را با اسم سرم کم خونی نیز شنیده باشید. در این مقاله قصد داریم به بررسی توضیحات پیرامون فواید، نحوه تزریق و عوارض این کار بپردازیم. باید دید آیا کمبود آهن با سرم کم‌خونی درمان می‌شود؟ و یا اصلا در چه شرایطی به تزریق آهن نیاز است؟

سرم کم خونی

سرم کم خونی چیست؟

شاید خیلی از شما اطلاع نداشته باشید که اصلا امپول کم خونی اسمش چیه؟ و یا سرم آهن چیست؟ استفاده از سرم کم خونی و یا همان تزریق آهن، راهی برای دریافت آهن از طریق یک سوزن کوچک در رگ شما است. مکمل آهن داخل وریدی (IV)  نیز نام دیگری برای این کار می باشد. در صورتی که آهن کافی نداشته باشید، بدن شما نمی تواند هموگلوبین بسازد. هموگلوبین نیز به خون کمک می کند تا اکسیژن را در سراسر بدن شما حمل کند. با این تفاسیر، ممکن است دچار کم خونی شوید و همین امر به عنوان کم خونی و یا فقر آهن شناخته می شود.

آمپول فرینجکت به عنوان یکی از روش های جدید تامین آهن و درمان کمبود آهن می تواند به سرعت و به طور موثر سطح آهن بدن را افزایش داده و سلامت افراد را بهبود بخشد. این دارو با استفاده از آمپول کم خونی داخل سرم برای بیماران استفاده می شود.

برخی عوامل می تواند موجب کاهش ذخایر آهن در بدن شما شوند:

  • از دست دادن خون در اثر زخم، برخی سرطان ها و یا در طول دوره های عادت ماهانه.
  • رژیمی که آهن کافی در آن وجود ندارد.
  • داروهایی که می توانند در بدن شما برای جذب آهن تداخل کنند.
  • افزایش نیاز بدن به آهن (به عنوان مثال، در دوران بارداری).

آیا سرم کم خونی، می تواند کمبود آهن را درمان کند؟

با توجه به این که سرم آهن از چه ترکیباتی ساخته شده است؟، هنگام درمان کم خونی با تزریق سرم آهن ابتدا لازم است علت اصلی این بیماری شناسایی شود، اما مکمل های آهن برای جلوگیری از پیشرفت علائم و تسریع روند درمان به بدن داده می شوند. یکی از این مکمل ها، سرم کم خونی برای بیماران با سطح آهن بسیار پایین است.

این سرم با تامین آهن، از بروز علائم کمبود آهن در بدن جلوگیری می کند. پس از رفع مشکل زمینه ای که باعث بیماری می شود، ممکن است مکمل های آهن ضروری نباشد. اما مصرف دوره ای مکمل های آهن راه حل خوبی برای بیماری هایی است که علت آن را نمی توان پیدا کرد. درمان کمبود آهن زمان زیادی می برد و مصرف داروها باید به طور منظم ادامه یابد. به همین دلیل تزریق اضافی برای روزهای از دست رفته و قطع دارو کاملا اشتباه است. پس از تقریباً 6 ماه استفاده، سطح آهن به حالت عادی باز می گردد و علائم در عرض 3 ماه به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.

دلیل نیاز به تزریق سرم آهن چیست؟

افراد معمولاً آهن داخل وریدی برای درمان فقر آهن دریافت می کنند زیرا نمی توانند آهن خوراکی مصرف کنند. این افراد شامل افرادی هستند که:

خونریزی در دستگاه گوارش (روده) خود دارند و نیاز به جایگزینی سریع آهن دارند.

مبتلا به بیماری سلیاک (عدم تحمل گلوتن).

سرطان و کم خونی دارید و از ESA استفاده می کنید.

آهن خوراکی را امتحان کرده اند، اما برای آنها خوب عمل نکرده است.

یک بیماری عروقی دارند که باعث می شود خون زیادی از دست بدهند.

به دلیل بارداری یا کم خونی شدید، نیاز به افزایش سریع سطح آهن دارند.

مبتلا به بیماری التهابی روده (بیماری‌های روده‌ای که باعث درد، اسهال و کاهش وزن می‌شود) هستند و نمی‌توانند آهن خوراکی مصرف کنند زیرا دستگاه گوارش آنها را ناراحت می‌کند.

تحت دیالیز هستند و اغلب در حین دیالیز خون از دست می دهند. علاوه بر این، این افراد معمولاً یک عامل تحریک کننده اریتروپویتین (ESA) مصرف می کنند و ممکن است به آهن اضافی نیاز داشته باشند.

کم خونی فقر آهن داشته باشید و طی دو ماه آینده تحت عمل جراحی از دست دادن خون بالا (بیش از 500 میلی لیتر) باشید و نیاز به جایگزینی سریع آهن دارید.

درباره سرم کم خونی بیشتر بدانیم

مزایای استفاده از سرم آهن

  • سرم کم خون، یکی از موثرترین راه ها برای تامین آهن بدن برای عملکرد بهتر و سالم است.
  • آسیب سرم آهن کمتر از آمپول آهن است.
  • جبران کمبود آهن در بدن با سرم کم خونی در زمان کمتری امکان پذیر است.
  • با تزریق سرم آهن فرد به راحتی نفس می کشد و برای مدت طولانی انرژی بیشتری احساس می کند. البته میزان فواید سرم آهن به میزان کمبود آهن و وضعیت عمومی بیمار بستگی دارد و از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
  • سرم آهن را می توان با تشخیص پزشک به مدت طولانی مورد استفاده قرار داد و باعث درمان بیماری فقر آهن شد. کادر پزشکی علاوه بر تزریق سرم، برنامه غذایی و توصیه های لازم را برای درمان بهتر ارائه می دهد.
عوارض تزریق سرم کم خونی

عوارض تزریق سرم کم خونی

جدا از اینکه سرم آهن تزریقی حتما باید توسط پزشک تجویز شود و توسط پرستاران مجرب تزریق شود. همچنین باید به موضوع آسیب سرم کم خونی توجه کنید که در صورت شدید شدن هر یک از این علائم، باید پزشک خود را در جریان بگذارید: 

  • سردرد و سرگیجه
  • استفراغ کردن
  • احساس تغییر در حس چشایی
  • مشکل تنفسی
  • تورم و کبودی در ناحیه تزریق
  • حساسیت پوست
  • تغییر در ضربان قلب
  • تغییر در فشار خون

البته مواردی که در بالا ذکر شد حساسیت و شدت کمتری دارند و خطرناک نیستند. در برخی شرایط دیگر، عوارض جانبی سرم آهن ممکن است متفاوت و خطرناک تر باشد و باید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. یکی از این مضرات سرم آهن زمانی رخ می دهد که فرد با آهن مسموم شود. در این زمان آهن در نقاط مختلف بدن افزایش یافته و باعث مسمومیت می شود که با شوک آنافیلاکتیک همراه خواهد بود.

برخی از علائم حساسیت بالا عبارتند از شوک، آنافیلاکسی، غش، کاهش هوشیاری و تغییرات فشار خون. برای جلوگیری از این عوارض سرم آهن، لازم است قبل از تزریق، فرد مورد آزمایش قرار گیرد. در حین تزریق، سرم باید به آرامی و در مدت زمان طولانی تری وارد بدن شود تا احتمال آسیب ناشی از سرم آهن کاهش یابد.

تفاوت بین تزریق سرم آهن و تزریق آمپول آهن

تفاوت این دو معمولا در نحوه تزریق سرم آهن می باشد. در روش آمپول آهن، تمام دارو به یکباره و به طور کامل با استفاده از سوزن و آمپول تزریق می شود. اما در مورد سرم آهن، تزریق داخل وریدی انجام می شود و دارو به آرامی و برای مدت طولانی تری وارد بدن می شود. هنگام تزریق آمپول آهن، درد افراد بیشتر از سرم آهن است و ممکن است خونریزی و تغییر رنگ نارنجی در محل تزریق آمپول مشاهده شود. برای استفاده از سرم یا آمپول آهن باید به توصیه‌ها و نسخه‌های پزشک خود توجه کنید و دستورالعمل‌های آنها را دنبال کنید تا بهترین روش درمانی با کمترین عوارض جانبی را دریافت کنید.

سرم آهن برای کم خونی در بارداری

تزریق سرم آهن در زمان بارداری

بارداری یکی از حساس ترین دوران زندگی است و برای جلوگیری از عوارض ناشی از کمبود مواد مغذی و مواد معدنی لازم است تمام مکمل های لازم مصرف شود. در این دوران بدن به آهن زیادی نیاز دارد و این نیاز در دوران بارداری باید با سرم کم خونی جبران شود. مقدار کم آهن در بدن مادر، می تواند علت کم خونی باشد. از آنجایی که جنین به آهن زیادی نیاز دارد، پزشک متخصص در دوران بارداری توجه ویژه ای به آهن دارد. در این موارد می توان با تزریق سرم آهن نیاز مادر به آهن را برطرف کرد.

برای جواب به این سوال نیز که تزریق سرم آهن چگونه انجام می شود؟ باید گفت این تزریق، مانند دیگر سرم ها و به صورت داخل وریدی انجام می شود.

تزریق سرم آهن چه مدت طول می کشد؟

درباره زمان لازم جهت تزریق سرم آهن، باید گفت اگر شخصی قصد مراجعه حضوری به مراکز درمانی را داشته باشد، جدا از زمانی که باید در ترافیک و صف در مراکز سپری کند، باید حدود سه ساعت زیر سرم بماند. البته این زمان داده شده تقریبی است و بستگی به میزان داروی تجویز شده برای کم خونی، آمادگی های لازم جهت تزریق وریدی آهن یا مقدار سرم دارد. در برخی موارد برای جبران کمبود آهن در بدن نیاز به چندین بار تزریق سرم آهن است. اگر سرعت انتقال آهن از طریق سرم کم باشد، آسیب کمتری را در اثر عوارض مرتبط با آهن سرم شاهد خواهیم بود. تمامی موارد فوق پس از بررسی نیاز به آهن و وضعیت جسمانی فرد توسط پرسنل پزشکی تشخیص و اعمال می شود.

کم خونی ناشی از فقر آهن، یک مشکل شایع اما قابل درمان است. تزریق سرم آهن در پریودی و سایر درمان‌های مرتبط، نقش مهمی در رفع این مشکل و بهبود کیفیت زندگی افراد ایفا می‌کنند. با این حال، تشخیص دقیق و درمان به موقع، کلید اصلی بهبودی است. بنابراین، در صورت مشاهده علائمی مانند خستگی مزمن، ضعف، رنگ‌پریدگی و سرگیجه، می توانید به مرکز فلبوتومی ریکاوری مراجعه کرده و آزمایش‌های لازم را انجام دهید. با تشخیص زودهنگام و درمان مناسب، می‌توانید به سرعت به سلامتی کامل دست یابید.

فیلم نحوه خونگیری

عکس نحوه خون گیری
نمایش ویدیو درباره عکس نحوه خون گیری

نیاز به کمک دارید؟ با ما تماس بگیرید

ایمیل

info (at) phlebotomyrecovery.com

آدرس

تهران، خیابان شریعتی، پایین تر از یخچال، کوچه صدیق، پلاک ۸، واحد ۱

سوالات متداول

لورم ایپسوم متن ساختگی

لورم ایپسوم متن ساختگی

لورم ایپسوم متن ساختگی

لورم ایپسوم متن ساختگی

لورم ایپسوم متن ساختگی

لورم ایپسوم متن ساختگی

لورم ایپسوم متن ساختگی

لورم ایپسوم متن ساختگی