درمان غلظت خون

جمله بسیار شایعی ‌که حتما شما هم از دیگران شنید‌ه‌اید و یا خودتان بارها تکرار کرده اید: «رنگ خونم خیلی تیره شده، فکر می‌‌کنم خونم غلیظ شده است.» اغلب مردم زمانی که برای آزمایشی ساده به آزمایشگاه مراجعه و خون‌شان را درون لوله‌آزمایش می‌بینند، معمولا اولین فکری که به ذهن این افراد می‌‌رسد، تصفیه‌خون و خون دادن است.

اما اگر شما هم با چنین علائمی روبه‌رو شده‌اید، پیش از آنکه خوددرمانی را آغاز کنید یا برای خارج کردن خون تیره از بدن‌تان سراغ حجامت، فلبوتومی و فصد بروید، باید بدانید که میان خون تیره و خون غلیظ چه تفاوت‌‌هایی وجود دارد. در این مطلب، ما به شما می‌‌گوییم که غلظت خون چیست و درمان غلظت خون چگونه است.

درمان غلظت خون با فلبوتومی (فصد خون)
بسیاری از بیماران زمانی‌که به پزشک مراجعه می‌‌کنند، اصطلاح غلیظ شدن خون را به کار می‌‌برند که درست نیست و غلظت خون تعریف خاص خود را دارد. اما چه زمانی هموگلوبین خون در حد طبیعی است؟ در زنان، اگر میزان هموگلوبین بین ۱۶-۱۲ (۴۸- ۳۶ درصد) و در مردان بین ۱۸- ۱۴ (۵۶-۴۲ درصد) باشد، طبیعی است. اصطلاح غلظت خون را ما زمانی به کار می‌‌بریم که میزان گلبول‌‌های قرمز خون، از عدد ۵۲ در زنان و از عدد ۵۶ در مردان تجاوز کند. در این‌صورت بیمار دچار پرفشاری و غلظت خون شده است.

راه تشخیص غلظت خون

تنها راه تشخیص وجود غلظت خون، دادن آزمایش خون و اندازه‌گیری هماتوکریت و هموگلوبین می باشد. بعد از اینکه جواب آماده شد، پزشک دو دسته علت اولیه و ثانویه پیش رو دارد. مرکز فلبوتومی ریکاوری دارای پزشکانی مجرب و متخصص در این زمینه می باشد.

رنج نرمال غلظت خون

غلظت خون با میزان هموگلوبین ارتباط مستقیمی دارد که محدوده طبیعی هموگلوبین در مردان بین 13 تا 16 و در زنان بین 12 تا 14 است و هماتوکریت 42-56 درصد در مردان و هماتوکریت 36-48 درصد برای زنان نرمال تلقی می شود.

علائم غلظت خون

سرخ شدن صورت
تیرگی رنگ لب به ویژه هنگام انجام فعالیت های ورزشی
اختلالات تنفسی مثل تنگی نفس
اختلالات بینایی مثل تاری دید
اختلالات هوشیاری،‌ منگی و ‌خواب آلودگی
ضعف و بی حالی
سردردهای غیر طبیعی
برجستگی وریدهای چشم و قرمزی چشم

عارضه‌پوستی مثل جوش، خارش بدن به ویژه بعد از دوش گرفتن با آب گرم

پرخاشگری و اضطراب
تپش قلب و افزایش فشار خون

تورم زبان (گلوزیت)

اسهال های شدید (به علت از دست دادن آب بدن)
حالت تهوع
از دست دادن اشتها و وزن
رنگ پریدگی پوست
سوزش و گرفتگی کف دست و پا
بالا رفتن آنزیم‌های کبدی
نقرس، خونریزی از بینی و معده
درد‌های استخوانی، بزرگ شدن طحال و کبد

راه‌های درمان غلظت خون

1. تغییر لایف استایل

اولین و بهترین درمان غلظت خون، تغییر لایف استایل یعنی تغذیه سالم داشتن، ورزش مداوم و خواب کافی و دوری از استرس است. به یاد داشته باشید، تغییر سبک زندگی، سفری است که نیازمند تعهد و صبر است. با برداشتن گام های کوچک و مداوم، می توانید به مرور زمان به این هدف مهم دست پیدا کنید.

راه‌های درمان غلظت خون | لایف استایل

2. اهدای خون

حجم خونگیری در اهدای خون بین ۴۵۰-۵۰۰ سی سی است. اهدای خون می‌تواند غلظت خون را کاهش دهد، اما برای کسانی که غلظت خون اولیه دارند و کسانی که غلظت خون ثانویه شدید دارند، توصیه نمی‌شود که خون خود را اهدا کنند. این افراد می‌توانند فلبوتومی درمانی یا فصد خون به روش علمی انجام دهند.

خدمات فلبوتومی

3. فلبوتومی درمانی یا فصد خون

فصد خون یا فلبوتومی درمانی، روشی علمی و استریل برای خارج کردن خون از بدن به منظور درمان بیماری هایی مانند درمان غلظت خون و کبد چرب غیرالکلی است. در این روش، حجم مشخصی از خون (۲۵۰ تا ۳۵۰ سی سی) با سوزن استریل از ورید بازویی گرفته می شود. همزمان یا بلافاصله پس از خونگیری، سرم و ویتامین تراپی انجام می شود تا تعادل بدن حفظ شود.

فلبوتومی درمانی یا فصد خون

4. فصد سنتی

خون دادن به روش فصد سنتی که شامل نیشتر زدن در وریدهای بدن است و ورید ثابتی مانند انتقال خون و فلبوتومی درمانی برای فصد سنتی وجود ندارد. حجم خونی که خارج می شود چون داخل کیسه نیست، مشخص نخواهد بود و اگر توسط متخصص طب سنتی انجام نشود، احتمال آسیب به رگ و افت فشار خون شدید و فشار به قلب و مغز وجود خواهد داشت.

انجام فلبوتومی

5. زالودرمانی

زالودرمانی هم حجم خون بین ۳۰-۷۰ سی سی است. زالو برای موارد خاص و طبق نظر متخصص طب سنتی برای درمان غلظت خون تجویز می شود و احتمال آلودگی هپاتیت، ایدز و بیماری‌های ویروسی دیگر وجود دارد; به علت اینکه ممکن است افراد سودجو زالو را برای چند نفر استفا‌ده کنند و‌ یا از زالوهای پرورش یافته در آب های راکد و آلوده استفاده کنند که احتمال عفونت های ویروسی بالا می رود.

بهترین مرکز انجام فلبوتومی

6. حجامت

حجامت که حجم خون بین ۳۰-۷۰ سی سی است که در علم امروزه کارایی در برطرف کردن غلظت خون ندارد. چرا که در علم امروز برای درمان غلظت خون حجم بین ۲۵۰-۳۵۰ سی سی طی فواصل کوتاه و منظم باید انجام شود.

فلبوتومی بهترین راه تعادل سازی غلظت خون

درباره غلظت خون بیشتر بدانیم

1. چه کنیم که خون دوباره غلیظ نشود؟

یکی از سوالات افرادی که خون‌شان به حالت طبیعی برگشته این است که چه کار‌هایی انجام دهیم تا خون‌مان دوباره غلیظ نشود؟ این افراد بهتر است هم برای جلوگیری از غلیظ شدن خون به طور مستمر فلبوتومی کنند که بر اساس هموگلوبین و هماتوکریت فرد بین ۲ هفته تا ۳ ماه و حتی گاهی ۶ ماه متغیر است. همچنین از مصرف غذاهای خونساز و عادات بد غذایی مثل خوردن فست فود و… و عادات بد دیگری مثل قلیان و سیگار و داروهای بدنسازی و موارد دیگر، اجتناب کند.

2. برای درمان غلظت خون، فلبوتومی بهتر است یا اهدا خون؟

خون این افراد پس از اینکه از رگ گرفته می‌‌شود، قابلیت استفاده ندارد و باید دور انداخته شود، چراکه کیسه‌‌های جمع‌آوری خون، به میزان استانداردی حاوی ماده ضدانعقاد خون هستند و خون کسانی که دچار غلظت خون هستند، در این کیسه‌‌ها به سرعت لخته می‌‌شود و قابل استفاده برای بیمارانی که نیازمند به دریافت خون هستند، نمی باشند. پس بهتر از این افراد فلبوتومی همراه با سرم تراپی انجام دهند. با خون دادن، از میزان خون کاسته می‌‌شود اما الزما نمی‌‌تواند نشانه رقیق شدن خون باشد. هرچند خون دادن ممکن است غلظت خون را تا حدی تعدیل‌کند و تا حدی برطرف شود، اما در مدت یک تا دو هفته، غلظت خون دوباره سرجای خود برخواهد گشت. از این رو باید فواصل فلبوتومی منظم باشد.

3. علت خطرناک بودن غلظت خون چیست؟

غلظت خون شانس لخته شدن خون در رگ ها را افزایش میدهد و این اتفاق ممکن است در سن های بالاتر و در رگ های حیاتی رخ دهد و باعث بروز سکته های قلبی و مغزی و اتفاقات ناگوار دیگر شود.

4. آیا تیرگی خون دلیلی بر غلظت آن است؟

خونی‌ که در سرخرگ‌‌ها جریان دارد، پر از اکسیژن است، پس شفاف و قرمزرنگ است. اما خونی که در سیاهرگ‌ها وجود دارد، تیره‌رنگ است و اکسیژن کمی دارد. اکسیژن خون در سیاهرگ مصرف شده، به بافت‌‌ها آمده و حین گردش، مقداری از فضولات گردش سلولی هم به آن اضافه شده و این خون به قلب و ریه برمی‌گردد تا دوباره اکسیژن بگیرد. بنابراین نمی‌‌توانیم بگوییم لزوما خونی‌که تیره است، غلیظ هم است ولی خون غلیظ به طور قطع تیره است. زیرا ممکن است سلول‌ها به هم چسبیده باشند و به نظر بیاید خون تیره است.

فیلم نحوه خونگیری

عکس نحوه خون گیری
نمایش ویدیو درباره عکس نحوه خون گیری

نیاز به کمک دارید؟ با ما تماس بگیرید

ایمیل

info (at) phlebotomyrecovery.com

آدرس

تهران، خیابان شریعتی، پایین تر از یخچال، کوچه صدیق، پلاک ۸، واحد ۱

سوالات متداول

انجام فلبوتومی در افراد و بیماری های مختلف به چه صورت است؟

فلبوتومی در افراد و بیماری های مختلف به موارد زیادی بستگی دارد مثل عادات و شرایط زندگی فرد، بیماری های خونی، مادرزادی و ژنتیکی، آزمایشات خونی و معاینات بالینی توسط پزشک فوق تخصص خون و پزشک مجرب آموزش دیده. فواصل آن نیز از هفته ای یک بار تا 6 ماه یک بار متغیر می باشد که بسته به شرایط میزان حجم خونی که گرفته می شود بین 150 تا 400 سی سی  می باشد.

چه مقدار خون از افراد گرفته می شود؟

بسته به شرایط حال مراجعه کننده و با توجه به معاینات اولیه و سوابق پزشکی او از 150cc تا 350cc و در برخی موارد تا 400cc

فواصل و زمان مناسب برای فلبوتومی به چه صورت است؟

بهتر است مکرر و در فواصل منظم انجام شود که بستگی به هموگلوبین یا غلظت خون فرد و شرایط جسمی و نظر پزشک معالج از هفته ای یکبار تا ۳ ماه یکبار و‌ حتی ۶ ماه یکبار متغیر است. برای مثال افرادی که بدنساز هستند و داروی استروئیدی مصرف می کند بهتر است ماهی یکبار فلبوتومی انجام دهند یا افرادی که بیماری ژنتیکی خاصی دارند ممکن است نیاز باشد هر هفته خون بدهند.

قبل و بعد از انجام فلبوتومی چه اقداماتی باید انجام شود؟
  • مصرف مایعات زیاد از روز قبل
  • قطع آسپرین و داروهای رقیق کننده خون از سه روز قبل یا اگر قطع نشده حتما به پزشک یا خونگیر اطلاع داده شود.
  • خواب کافی شب قبل
  • اجتناب از گرسنگی حداقل از 4 ساعت قبل از فلبوتومی
  • اجتناب از کشیدن سیگار و دخانیات از 4-2 ساعت و حداقل 30 دقیقه قبل و بعد از فلبوتومی
  • نداشتن استرس و عصبانیت قبل و بعد از فلبوتومی
  • اجتناب از مصرف نوشیدنی الکلی و مواد کافئین دار 24 ساعت و حداقل 4-2 ساعت قبل و بعد از فلبوتومی
  • حداقل 24 ساعت قبل از فلبوتومی غذای شور یا نمک میل شود چراکه نمک باعث می شود حجم خون از دست رفته بعد از فلبوتومی سریع تر به دست آید که البته سرم تراپی حین و یا بعد از فلبوتومی به علت سدیم داخل سرم دقیقا همین کار را انجام خواهد داد.
  • تا 6-5 ساعت بعد از فلبوتومی نباید محل خونگیری با آب شسته شود.
  • لازم است تا 24 ساعت از فعالیت سنگین و ورزش های هوازی خودداری شود.
  • بهتر است 24 ساعت قبل و بعد از فلبوتومی از مسافرت هوایی و رانندگی و مسافرت طولانی مدت اجتناب شود.
آیا اصطلاح خون تمیز و کثیف درست است؟

خیر. ما خون با اکسیژن و مواد غذایی داریم که همه ما به نام شریان یا سرخرگ میشناسیم و خون بدون اکسیژن یا مواد غذایی داریم که به نام سیاهرگ یا ورید میشناسیم که در اصطلاح عامیانه و غلط به خون وریدی خون کثیف گفته می شود، خون اکسیژن دار (شریانی) وقتی اکسیژن و مواد غذایی را به تمام ارگان های بدن می رساند، بعد از خونرسانی و غذا رسانی به صورت خون وریدی و بدون اکسیژن باز به ریه بر میگردد و این چرخه مرتب تکرار می شود .