فهرست مطالب

0
(0)

با آزمایش نمونه کوچکی از خون یک فرد با استفاده از انواع آزمایش خون، پزشکان می‌توانند انواع بیماری‌ها و شرایط حساس را بررسی کنند. در پاسخ به سوال که آزمایش خون برای چیست باید گفت که انواع آزمایش خون به پزشکان کمک می‌کند تا نحوه عملکرد اندام‌های بدن مانند کلیه‌ها، کبد، تیروئید و قلب را بررسی کنند و ببینند آیا درمان‌های پزشکی برای فرد مورد نظر نیاز است؟ اکثر آزمایش‌های خون تنها چند دقیقه طول می‌کشند و در برخی مطب‌های شخصی، آزمایشگاه‌های سطح شهر، مراکز تشخیصی و بیمارستان‌ها انجام می‌شود. گاهی اوقات نمونه در همان محل آزمایش می‌شود و گاهی اوقات نیز به آزمایشگاه برای بررسی دقیق‌تر می‌رود. بسته به آزمایش و اینکه آیا نمونه به آزمایشگاه فرستاده شده‌است، نتایج آزمایش خون می‌تواند در چند ساعت یا چند روز طول بکشد تا آماده شود. شاید از خود بپرسید آزمایش خون چه چیزی را نشان می دهد؟ در ادامه به بررسی انواع آزمایش خون می پردازیم.

1. آزمایش ESR

آزمایش ESR میزان ته‌نشین شدن گلبول‌های قرمز خون در بطری لوله‌آزمایش را در یک ساعت اندازه‌گیری می‌کند. التهاب یا عفونت می‌تواند منجر به پروتئین‌های اضافی در خون شود که می‌تواند باعث شود گلبول‌های قرمز خون بیشتر در یک لوله‌آزمایش ته‌نشین شوند. وقتی این اتفاق می‌افتد، ESR خون شما بالا است. اگر کودک علائم التهاب یا عفونت داشته‌باشد، پزشکان ممکن است آزمایش ESR را تجویز کنند. آن‌ها از تست‌های ESR برای پیگیری شرایطی مانند بیماری التهابی روده، آرتریت و لوپوس استفاده می‌کنند. تست‌های ESR همچنین می‌توانند به پزشکان کمک کنند تا ببینند درمان التهاب یا عفونت چقدر خوب عمل می‌کند.

آزمایش ESR

2. آزمایش فریتین

یکی از انواع آزمایش خون، آزمایش فریتین است. فریتین پروتئین درون گلبول‌های قرمز خون است که آهن را ذخیره می‌کند. آزمایش فریتین به پزشکان کمک می‌کند تا بدانند چقدر آهن در بدن ذخیره می‌شود. آهن برای ساخت گلبول‌های قرمز مورد نیاز است، بنابراین وقتی سطح فریتین پایین باشد، بدن گلبول‌های قرمز کمتری تولید می‌کند. سطح فریتین ممکن است با برخی شرایط پزشکی بالا باشد. اگر فرزند شما تزریق خون انجام داده‌است، به پزشک اطلاع دهید. این مورد می‌تواند بر روی تست فریتین تاثیر بگذارد.
فریتین متداول‌ترین نوع آزمایش خون است که به داشتن تعداد کم گلبول‌های قرمز کم‌خونی می‌گویند. این آزمایش می‌تواند به دلیل بسیاری از شرایط، از جمله سطح پایین آهن ایجاد شود. پزشکان ممکن است آزمایش فریتین را برای بررسی وجود آهن بسیار کم یا بیش از حد در بدن تجویز کنند. آزمایش فریتین می‌تواند به پزشکان کمک کند تا ببینند آیا آهن کم باعث کم‌خونی می‌شود یا خیر.

3. آزمایش قند خون (گلوکز)

این آزمایش میزان گلوکز را در خون اندازه‌گیری می‌کند. گلوکز نوعی قند است که بدن برای انرژی از آن استفاده می‌کند. پزشکان آزمایش گلوکز را برای بررسی سطح پایین یا زیاد گلوکز انجام می‌دهند. گاهی اوقات نیز به‌عنوان بخشی از یک معاینه معمولی برای بررسی مشکلات انجام می‌شود. سطح پایین گلوکز، هیپوگلیسمی و سطح بالای گلوکز هیپرگلیسمی نامیده می‌شود. دیابت یکی از مواردی است که می‌تواند باعث افزایش سطح گلوکز شود. این آزمایش از مهم ترین آزمایش های خون به شمار می رود. شاید برای شما ارتباط گروه خونی و شخصیت جالب باشد. می توانید در سایت ما مطالعه کنید.

آزمایش قند خون | انواع آزمابش خون

4. پنل عملکرد کبد

پنل عملکرد کبدی از دیگر انواع آزمایش خون است که به پزشکان کمک می‌کند آسیب کبدی، عفونت یا بیماری را بررسی کنند. پزشکان برای اطلاع از مواردی که در ادامه نام می‌بریم، پنل عملکرد کبد را که رایج‌ترین انواع آزمایش خون برای تشخیص کبد است، انجام می‌دهند. آلبومین که به ساخت و حفظ عضلات، استخوان‌ها، خون و بافت اندام کمک می‌کنند، سطح پایین آن می‌تواند نشانه‌ای از بیماری کبدی یا کلیوی یا مشکلات تغذیه‌ای باشد. آنزیم‌های کبدی آلکالین فسفاتاز، آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز، آنزیم‌هایی هستند که به کبد کمک می‌کنند غذا را به انرژی تبدیل کند. سطح بالا می‌تواند نشانه‌ای از آسیب یا تحریک کبد باشد.
بیلی‌روبین نیز زمانی ایجاد می‌شود که گلبول‌های قرمز خون تجزیه می‌شوند. کبد آن را تغییر می‌دهد تا بدن بتواند آن را دفع کند. سطح بالای بیلی‌روبین ممکن است نشانه‌ای از مشکل کبدی باشد و همچنین می‌تواند پوست را زرد به نظر برساند.

برای دریافت مشاوره و ثبت درخواست برای درمان غلظت خون اینجا کلیک کنید.

5. آزمایش TSH

آزمایش TSH، از انواع تست خون متداول است. هورمون محرک تیروئید توسط هیپوفیز، غده‌ای به‌اندازه نخود است که در پایه مغز ساخته می‌شود. وقتی غده تیروئید به‌اندازه کافی از دو هورمون مهم تری یدوتیرونین و تیروکسین تولید نمی‌کند، به آن کم‌کاری تیروئید می‌گویند. غده هیپوفیز، TSH بیشتری تولید می‌کند تا تیروئید را تحریک کند تا هورمون‌های بیشتری بسازد. غده هیپوفیز که به‌خوبی کار نمی‌کند می‌تواند TSH بسیار کمی تولید کند که می‌تواند منجر به کم‌کاری تیروئید شود.
اگر غده تیروئید بیش از حد T3 یا T4 تولید کند، می‌تواند باعث پرکاری تیروئید شود.
پزشکان آزمایش TSH را برای موارد زیر انجام می‌دهند:

  • تشخیص اختلال تیروئید
  • نظارت بر درمان مشکلات تیروئید
  • تیروئید یا هیپوفیز چقدر خوب کار می‌کنند

آزمایش TSH معمولاً در آزمایش‌های غربالگری نوزادان در اکثر کشورها انجام می‌شود. این کار به پزشکان اجازه می‌دهد تا کم‌کاری تیروئید مادرزادی را پیدا کرده و درمان کنند. همچنین پیشنهاد می کنیم اطلاعاتی راجع به تاثیر ویتامین تراپی بر خستگی مطالعه کنید.

آزمایش TSH چیست؟

6. آزمایش خون برای منیزیم

منیزیم یک ماده معدنی است که به عضلات، اعصاب، سیستم ایمنی بدن و قلب کمک می‌کند. همچنین به ساخت پروتئین، انرژی و قوی نگه‌داشتن استخوان‌ها نیز کمک می‌کند. آزمایش خون برای منیزیم میزان منیزیم خون را اندازه‌گیری می‌کند. اگر کودک علائمی از سطح پایین منیزیم مانند ضعف، گرفتگی عضلانی، پرش یا ضربان قلب غیرعادی داشته‌باشد، ممکن است پزشک آزمایش منیزیم را تجویز کند. این آزمایش همچنین می‌تواند در صورتی انجام شود که کودک دارای شرایط پزشکی مانند مشکل کلیوی باشد که سطح غیرطبیعی منیزیم را محتمل‌تر می‌کند. اگر شرایط گفته شده را دارید، حتماً آزمایش منیزیم را که یکی از انواع آزمایش خون است را انجام دهید.

7. آزمایش خون غربالگری نوزادان

غربالگری نوزاد یکی از خدمات بهداشت عمومی است که در اکثر کشورهای جهان انجام می‌شود. با یک آزمایش خون ساده، پزشکان می‌توانند شرایط نادر ژنتیکی مرتبط با هورمون و متابولیک را که می‌تواند باعث مشکلات بسیار جدی سلامتی شود، بررسی کنند. غربالگری نوزادان به پزشکان امکان می‌دهد مشکلات بسیار جدی نوزادان را به‌سرعت تشخیص دهند و درمان را در سریع‌ترین زمان ممکن، آغاز کنند.

8. آزمایش هموگلوبین

آزمایش هموگلوبین یکی از انواع آزمایش خون است که پروتئینی در داخل گلبول‌های قرمز خون که اکسیژن را حمل می‌کند، بررسی می‌کند. آزمایش هموگلوبین خون به پزشکان کمک می‌کند تا سطح گلبول‌های قرمز خون را بررسی کنند و متوجه شوند که گلبول‌های قرمز اکسیژن را به قسمت‌های مختلف بدن می‌رسانند یا خیر. پزشکان برای بررسی سطح پایین یا زیاد گلبول‌های قرمز خون، آزمایش هموگلوبین را تجویز می‌کنند. آن‌ها ممکن است این کار را به‌عنوان بخشی از یک معاینه معمول برای بررسی مشکلات و یا به دلیل اینکه فرد احساس خوبی ندارد، انجام دهند. به داشتن تعداد کم گلبول‌های قرمز، کم‌خونی می‌گویند و هنگامی که سطح آن بالا باشد، پلی سیتمی نامیده می‌شود.

آزمایش هموگلوبین

9. آزمایش انسولین

این آزمایش میزان انسولین را اندازه‌گیری می‌کند؛ هورمونی که به سلول‌ها اجازه می‌دهد گلوکز را جذب کنند. سطح گلوکز در خون بعد از غذا افزایش می‌یابد و پانکراس را تحریک می‌کند تا انسولین بسازد و آن را در خون آزاد کند. بدون انسولین، گلوکز نمی‌تواند وارد سلول‌ها شود و در جریان خون باقی می‌ماند. با انسولین بسیار کم، قند خون بسیار بالاست (هیپرگلیسمی) و سلول‌ها نمی‌توانند انرژی مورد نیاز خود را دریافت کنند. با انسولین بیش از حد، قند خون بسیار پایین است (هیپوگلیسمی) که باعث علائمی مانند عرق کردن، لرزش و سبکی سر می‌شود.

آزمایش انسولین خون می‌تواند به پزشکان کمک کند تا علت هیپوگلیسمی و سایر شرایط مربوط به تولید غیر طبیعی انسولین را پیدا کنند. این آزمایش همچنین به آن‌ها در تشخیص و نظارت بر مقاومت به انسولین کمک می‌کند. فردی که چاق است و مقاومت به انسولین دارد ممکن است به دیابت نوع 2 مبتلا شود. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز می‌توانند مقاومت به انسولین داشته‌باشند.

سخن پایانی

ما در این مقاله سعی کردیم که انواع آزمایش خون را برای شما معرفی کنیم و به‌صورت مختصر نیز برای شما توضیح دهیم. البته انواع بسیاری از آزمایش خون موجود است و ما فقط تعدادی از آن‌ها را برای شما معرفی کردیم. شما می‌توانید با مراجعه به یک پزشک متخصص، بیماری خود را پیدا کرده و باتوجه‌به تشخیص پزشک خود، آزمایش خون مورد نظر خود را انجام دهید. همچنین مرکز فلبوتومی ریکاوری نیز برای انجام آزمایش خون شما آماده خدمات‌رسانی می باشد. بسیار خوشحال هستیم که تا انتهای مقاله همراه ما بودید.

 

منبع

این مقاله چقدر مفید بود؟

از ۱ تا ۵ امتیاز بدید

میانگین امتیاز: 0 / 5. تعداد رأی: 0

اولین کسی باشید امتیاز میده!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *